Kunyit

Karin Seydel

Rouwpsycholoog

Welkom aan de oranje eettafel in mijn keuken.

Aan deze tafel vinden de gesprekken plaats en kunnen we wellicht samen een gerecht bereiden waar je een liefdevolle, troostende herinnering aan hebt.

Als je het fijner vindt om bij jou thuis af te spreken, kom ik naar je toe voor gesprekken. En als het er van komt om samen een troostgerecht te bereiden, mag dat natuurlijk ook in jouw keuken.

Kunyit (kurkuma) wortel

Kunyit

Mijn Indische vader maakte thee van kunyit, de kurkumawortel, want hij voelde zich niet zo lekker. Hij leerde mij dat kunyit een medicijn is.

Kunyit is voor mij een metafoor voor het terugvinden van je eigen Kracht. Die is er altijd. Maar soms, met name tijdens een rouwproces, is deze eigen Kracht hopeloos onvindbaar.

Rouw kan een alles overheersend gevoel zijn. Een gevoel dat geen uitweg meer lijkt te kennen.

Samen maken we deze Kracht weer zachtjes wakker. Dat doen we in gesprekken en door het bereiden van een maaltijd waar jij bijzondere herinneringen aan hebt. Zo bewandelen we de weg om jouw situatie naar het zonlicht te draaien.

Rouw gaat nooit weg. Maar je kan wel een manier vinden om het te integreren in je leven, zodat je de regie weer terugkrijgt. Dan zal er een moment komen dat je weer geniet en ruimte kunt maken voor jouw toekomst.

Foto van schilderijen in de keuken

Samen eten bereiden als onderdeel van het helingsproces.

Eten waar jij een bijzondere herinnering aan hebt. Eten dat je troost biedt. Dat je hoop geeft, juist omdat die ene persoon het voor je maakte. Het kan je helpen je innerlijke kracht te voelen door samen een gerecht te bereiden.

“Eten is een geruststelling voor je diepgewortelde identiteit.


Je krijgt een knuffel en zo kun je er weer tegenaan.”

Fow Pyng Hu, filmmaker en chefkok

In de jaren zestig viel er altijd een dik pak sneeuw. Als kind van vier verwonderde ik me erover dat de klaprozen ondanks die sneeuw en ondanks hun teerheid in de lente toch weer omhoog kwamen.
Ik pulkte de knoppen open om te kijken waar die groeikracht zat.

Nergens.

Dat moest Onzichtbare groeikracht zijn. Voelbaar.

Die kracht hebben we allemaal. Groeikracht. Onzichtbaar, maar voelbaar. Die hoop, die kracht van willen leven, nodigen we uit. Want daar zit jouw vertrouwen om ondanks wat ook maar, toch verder te gaan.

Sneeuwbal

Karin Seydel

Karin Seydel, rouwpsycholoog

Karin Seydel

Als psycholoog en voormalig uitvaartverzorgster merkte ik hoe dierbaar mensen vertelden over de gerechten die de overledene altijd maakte. Dat alleen hun maaltijd de lekkerste was. Zintuigen en hart werden verwarmd.

Toen ik intercultureel emancipatiemedewerkster was, begeleidde ik groepen. Geen onderwerp werd besproken zonder iets lekkers mee te nemen. Eten verbindt en schept veiligheid om je gevoelens te uiten, zoals bij het rouwen.

Ik werk als rouwpsycholoog met alle zintuigen. Wat heb jij nodig om weer regisseur te worden van jouw leven? Welke smaken, welke geuren, welke muziek of geluiden doen jouw hart en tranen goed? Wat doet jouw groeikracht weer opbloeien?
Voor mij is dat Kunyit.

Ben je benieuwd wat ik voor je zou kunnen doen, neem dan contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Tarieven

Individuele therapie

  • Het eerste kennismakingsgesprek is kosteloos.
  • De vervolgconsulten zijn 90 euro (inclusief btw) voor een uur.

Reiskosten

Voor reiskosten wordt 19 cent per kilometer gerekend.

Neem contact met mij op